tips

Reisorganisatie
We hebben onze reis geboekt bij Voigt Travel. Dit is een reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen naar Scandinavië. Alles werd prima geregeld en verzorgd.

Excursies
Als je van plan bent om aan excursies deel te nemen, is goedkoper om dit van te voren al bij je vakantie te boeken. Vooral het excursievoordeelpakket dat Voigt Travel aanbiedt is een aanrader. Hierin zit de rendiersleetocht, de huskysleetocht en de sneeuwschoenwandeling met ijsvissen. Je kunt de excursies ter plekke natuurlijk ook boeken, maar dan betaal je veel meer.

De rendiersleetocht, huskysleetocht en de sneeuwschoenwandeling vinden allemaal plaats vanuit het rendierpark Poropuisto. Het vervoer heen en terug wordt geregeld, want je wordt daar vanaf Sallatunturi met een taxibusje heengebracht.

De sneeuwscootertochten starten vanuit een gebouwtje naast de receptie van Sallatunturin Tuvat, bij Napapiirin Safarit.

Lapse avond
Nabij het rendierpark worden in een grote 'kota' (Lapse hut) Lapse avonden georganiseerd, een echte aanrader (€ 35,= pp). Er worden allerlei lokale gerechten van met name zalm en rendier geserveerd. Het eten smaakte erg goed en bij het haardvuur is het erg gezellig. Tijdens het eten wordt er door de gidsen van het rendierpark het een en ander verteld over het leven van de Samen, de inwoners van Lapland. Aan het eind van de avond wordt iedereen met het taxibusje weer terug gebracht naar Sallatunturi.

Kleding
Het kan dus echt koud zijn in Finland. We hebben aan den lijve ondervonden hoe temperaturen onder de -30ºC aanvoelen. Het is belangrijk dat je altijd een muts opzet als je naar buiten gaat en handschoenen aantrekt.

Als je langere tijd naar buiten gaat is ook een bivakmuts voor onder je muts aan te raden. Natuurlijk mag thermo-ondergoed niet ontbreken. Daar overheen gaat voor je benen een katoenen of liever een fleece broek (bijvoorbeeld een pyjama of sportbroek) en een skibroek. Aan je voeten worden 3 paar sokken aangeraden. Bouw dit op uit bijvoorbeeld 2 dunne sokken en 1 paar skisokken. Voor je bovenlichaam trek je over je thermoshirt een skipullie, een fleece trui en een goede winddichte winterjas aan. Vergeet onder je handschoenen of wanten geen thermo-onderhandschoentjes aan te trekken. Tot slot nog snowboots aan en dan ben je na 10 minuten aankleden eindelijk klaar om naar buiten te gaan. En geloof het of niet: het voelt dan bij -30ºC nog steeds fris aan!

Bij de excursies van het Poropuisto rendierpark en de sneeuwscootertochten van Napapiirin Safarit krijg je, als het nodig is, nog een dikke overall om over al je kleren aan te trekken en desgewenst extra handschoenen en snowboots.

Smeer bij temperaturen dik onder nul geen crèmes op je gezicht en handen waar water in zit! Dit kan al snel vrij ernstige bevriezingsverschijnselen opleveren. Het is als bescherming wel goed om je in te smeren als je naar buiten gaat, maar kies dan voor vaseline of purol.

Eten en restaurants
Als je een bungalow hebt geboekt, kun je natuurlijk zelf koken. Er is een kleine supermarkt op het park die de hoognodige dingen (o.a. vers brood) verkoopt. Het is hier wel behoorlijk prijzig en de keuze is minimaal. Je kunt het taxibusje reserveren om je 10km verderop naar Salla te laten brengen. Daar zijn 3 grote supermarkten aanwezig, waar je (voor de hele week) voldoende te eten kunt halen.

Als je even geen zin hebt om te koken, dan zijn er een aantal prima alternatieven binnen loopafstand.

Het restaurant Kiela is, net als bar Papana Pupi, gevestigd in het receptie-gebouw van Sallatunturin Tuvat. Je kunt hier zowel uitgebreid ontbijten (voor €7,- per persoon) en lunchen als heerlijk dineren.

Aan de piste, aan de achterzijde van de skishop, ligt restaurant Kelo. Dit is meer een “fastfood” restaurant. Je kunt hier voor niet te veel euro's heerlijke rendierkebap, rendierpizza en hamburgers eten. Maar er zijn ook andere pizza's, burgers en patat te krijgen. De porties zijn ruim en het smaakt prima.

We zijn er zelf niet geweest, maar er is ook nog het restaurant van Hotel Revontuli, waar je a la carte kunt eten en waar ze bovendien ook een lunchbuffet hebben in het hoogseizoen.

Tijdsverschil
Finland heeft een uur tijdsverschil met Nederland, het is daar uur later dan hier.

Daglicht
Door de noordelijke ligging komt de zon maar langzaam op en komt ie ook niet zo hoog aan de hemel. In de eerste week van februari komt de zon rond half 9 echt op en gaat ie rond half 6 weer onder. Door de sneeuw is er al snel voldoende licht en valt het met de duisternis echt wel mee.

Betalen
In Finland wordt, net als bij ons, in euro's betaald. Er is in Salltunturi zelf geen pinautomaat, maar je kunt in alle restaurants, hotels en winkels met je creditcard of pinpas betalen. Wil je toch pinnen, dan is de dichtstbijzijnde pinautomaat te vinden in Salla.

Fotograferen
Bij extreme kou kan je fototoestel het moeilijk krijgen. Met name de batterijen/accu's hebben onder de kou te lijden en stoppen er soms snel mee. Zorg in eerste instantie dat je voldoende en goed opgeladen accu’s meeneemt en dan bij voorkeur 2 setjes. 1 setje om warm te houden in bijvoorbeeld je broekzak en 1 setje in de camera. Als de accu’s er dan mee ophouden, kun je ze wisselen en dan kun je weer verder met foto’s maken. Dit kun je een aantal keren herhalen aangezien de accu’s niet echt leeg zijn.

Als je het geluk hebt dat er noorderlicht te zien is en je wilt dit fotograferen, dan lukt dit eigenlijk alleen met een (spiegelreflex)camera op een statief. Compactcamera's hebben over het algemeen niet te mogelijkheid om de sluiter lang genoeg open te zetten en dat is wel noodzakelijk.

Bekijk van te voren welke instellingen je moet hebben en kunt gebruiken (bv handmatige focus, ISO 200, diafragma 4 en een sluitertijd van 20sec om eens mee te beginnen) en vooral hoe je dat in moet stellen, zodat je dit niet nog in het donker hoeft te doen.

Internet
In de bar Papana Pupi achter de receptie van Sallatunturin Tuvat staat een pc waar je (niet te snel) op kunt internetten. Neem er een biertje bij en je kunt even gratis mailen. Ook staat er een pool-biljart, dus daar kun je je ook nog even op uitleven. In Hotel Revontuli kun je ook gratis internetten en tegen betaling kun je ook internetten in de sporthal.